Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Bundel uw giften

Geplaatst op: 21-10-2019, 10:52:18

Giften aan goede doelen — hulporganisaties, kerken, culturele instellingen, enzovoorts — kunt u aftrekken voor zover ze boven de boven de inkomensafhankelijke drempel uitkomen. Door giften te plannen (over meerdere jaren te bundelen en ze in één jaar samen over te maken) heeft u dus maar één keer ‘last’ van de drempel.

Wilt u zowel in 2019 als in 2020 aan een goed doel schenken, schenk dan in het jaar waarin u de hoogste aftrek zult krijgen. Houd rekening met het maximum. De giftendrempel is gesteld op 1% van uw ‘drempelinkomen’, bedraagt minimaal € 60 en is afgetopt op 10% van het drempelinkomen. Voor fiscaal partners geldt dat de giftendrempel wordt afgeleid van het gezamenlijke drempelinkomen.

N.B.Giften in natura tellen ook mee. Denk bijvoorbeeld aan uw oude, nog werkende computer die u aan een goed doel geeft. Vraag een bon waarop uw bijdrage voor dit goede doel omschreven staat met een handtekening. Zet op de bon een reële schatting van de waarde (bijvoorbeeld 10% van de aanschafprijs) en bewaar tevens de aankoop bon.

LET OP: Om voor giftenaftrek in aanmerking te komen, moet de gift zijn gedaan aan een instelling die beschikt over een zogenaamde ‘ANBI-verklaring’. Controleer of de instelling waaraan u wilt schenken zo’n verklaring heeft. Dat kunt u doen op www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/anbi_zoeken. Soms is het moeilijk een instelling terug te vinden in de lijst van instellingen met een ANBI-verklaring. Neem in dat geval contact op met de instelling zelf en vraag naar de ANBI-verklaring.

Bron: nieuwsbrief FiscAlert van 18 oktober 2019

Ga terug naar de vorige pagina